domingo, 23 de septiembre de 2012


BENAFIGOS  -   FONT DE LA CORMANA -  VIDRE - LA SOLANA - BENAFIGOS

Recorregut mitjà i un poc difícil en certs moments de la caminada que ens portarà fins als masos de la Cormana, veurem casetes i parets de pedra seca per tot arreu, cosa que denota la divisió extrema de les propietats. Gaudirem d’una bona perspectiva del Penyagolosa i de la zona del Vidre amb immensos carrascars, alguns forns de calç perduts a les vessants del barranc de la Cormana donen fe d’una activitat dels nostres avantpassats.

Recorregut

L’eixida la farem des de la Plaça Major, agafarem l’eixida del poble per la carretera d’accés fins el cementiri, baixarem per la pista que dona al mas dels Albis continuarem per la pista a ma esquerra en direcció Est. Una vegada que trobem unes granges agafarem la pista de ciment de la dreta trobarem el mas de la Serradeta, deixant a la nostra esquerra el mas i agafant el camí que trobarem sempre a ma dreta ens portarà a l’assegador del Frontó, flanquejats per les parets de pedra de l’assegador i fent les giravoltes del camí baixarem fins el barranc de la Cormana, el creuarem ens trobarem el camí que ens portarà al mas de la Cormana, veurem la era de batre i el paisatge del barranc de la Cormana.
Agafarem la pista en direcció a la Font on férem un descans i gaudirem de l’aigua fresca  Una obra mal feta va trencar el tronc o gamelló que retenia l’aigua ver veure el ramat, baix de la font i replegant l’aigua sobrant trobem uns llavadors coberts amb dos bases que la gent d’estos masos aprofitaven per fer la bugada i que també regaven els xicotets hortets de les rodalies de la font. La font a l’estiu té un cabdal escàs que augmenta en les primeres pluges de la tardor.
Després agafarem la pista que finalitza que puja fins trobar-nos en la carretera de Atzeneta a Vistabella, on trobarem les runes de la antiga casella d’obres publiques, creuem la carretera fins uns bancals d’ametlers on tornarem a creuar la carretera de Vistabella on agafarem el camí que va pel mig de l’assegador Canyada Reial d' Aragó, este assegador  té una ampIaria de 75 m.  entra des del terme de Vistabella pel Vidre i fa cap al terme d' Atzeneta pel mas de la Serra, va en una direcció nord - est i un recorregut de 3'5 Km., es comunica amb l'assegador del Mas de la serra ja en terme d' Atzeneta.














 Refem el camí tornant a l’assegador a ma dreta està el mas de Patricio, seguim pujant trobarem un antic molló que indica la partició dels termes de Benafigos i Atzeneta, on albirem el poble, a la nostra dreta dos casetes de pedra a la vora del pas indiquen el lloc on feien un descans en el seu camí, els ramats cap als llocs de pastures, continuem,  poc a poc el camí comença a planejar, estem al mes alt de la ruta, al tossal del Vidre, la vista es espectacular podem vore la Plana i pobles com Vistabella, Culla, etc. per una pista forestal baixarem a la carretera que va a Benafigos, que deixarem a la nostra esquerra, per el camí que va per l’assegador de la Font de la Solana, i baixarem cap al barranc seguint les giravoltes per una pista de terra , passem el barranc  i agafarem el camí que ens portarà cap a la Font de la Solana, passarem pel costat del dipòsit d’aigua contra incendis i aplegarem a la Font, amb un cabdal minvat a l’estiu, la font te els abeuradors pel ramat de xops buidats. Als voltants l’aigua que sobra s’aprofita per regar uns horts que poc a poc s’ermen.
Continuarem per la pista que ens portarà al mas del Pla, deixant el mas a la nostra esquerra, continuarem per la pista amb formigó, que ens durà fins  a uns corrals al Pla de la Portera a les afores de Benafigos,  seguim per la carretera,  i per el Portellàs  pugem a la Plaça de l’església  om acabarem la nostra ruta.
Aquesta ruta té 13’6 Km i una duració de 4 hores aproximadament.


No hay comentarios:

Publicar un comentario